Omgaan met pijn, op zoek naar balans

Omgaan met pijn, op zoek naar balans

De afgelopen weken (eigenlijk al maanden) heb ik meer pijn, mijn spieren zitten vast door kou, doordat ik teveel deed of doordat ik te weinig deed of teveel achter elkaar. Het is steeds weer zoeken naar een nieuwe balans omdat alles steeds veranderd. Feit is wel dat ik het afgelopen jaar vooral meer pijn heb gekregen voor mijn gevoel. Dat vind ik erg lastig omdat ik zo mijn best doe door te zwemmen, beweging en rust af te wisselen, dingen te doen die ik leuk vind en energie van krijg. Het valt me zwaar als een terugval heb en niet snel herstel. Dan komt de gedachte of het ooit wel weer iets beter zal gaan toch af en toe op.

Een tijdje geleden ben ik begonnen in een boek over omgaan met pijn en mindfulness dat heet “omgaan met pijn, de kunst van het aanvaarden” Ik heb er al veel aan gehad, stil staan bij het nu en niet blijven weg hollen van de pijn (een voor mij bekende circel waar ik vaak in belande) Ik ben inmiddels op de helft en beland bij de pagina waar de vraag gesteld wordt “Aanvaard je de pijn?” “Pas als je daar volmondig “ja” op kunt zeggen heeft het zin om verder te lezen”. Hoewel ik dacht de pijn ondertussen wel een plek te hebben gegeven kom ik nog niet verder dan die bladzijde. Waarschijnlijk moet ik nog dingen uitzoeken. Blijkbaar hoop ik dat er toch nog wel iets is. Of misschien vind ik zelfs dat er wel wat zou moeten zijn om mijn  dagelijkse pijn te verminderen. Ik blijf nog zoeken naar wat er is en hoop het te vinden en anders vind ik het moment waarop ik  de pijn kan aanvaarden.

Share
Waterflessen voor kraanwater thuis en onderweg

Waterflessen voor kraanwater thuis en onderweg

Ik ben fan van Kraanwater! Het kopen van water in flesjes is zo zonde. Verschrikkelijk als je bedenkt hoeveel plastic flesjes op de steeds grote afval berg terecht komen of nog erger als zwerfaval in sloten en zeeën belanden. Kraan water in Nederland komt lekker vers uit de kraan en ik drink het graag. Ik schreef voor Green Jump al eerder een blog erover: Kraanwater versus mineraal- en bronwater uit de fles
Wat is het toch fijn dat we in Nederland zo kraanwater kunnen tappen uit de kraan om te drinken. Flesjes gebotteld water zijn echt niet nodig, scheelt een hoop geld en bespaart het milieu als je je eigen waterfles vult met kraanwater.

Ik ben erg blij met mijn waterflessen van Green Jump. Voor onderweg gebruik ik een rvs klean kanteen waterfles en thuis sinds kort een glazen waterfles Retap.
Als echte Klean Kanteen fan heeft natuurlijk Kyan ook zijn eigen Klean Kanteen (lekvrije!) schoolbekers en ik nog een mooie thermos koffiebeker voor onderweg.

Share
Speltbrood zonder kneden

Speltbrood zonder kneden

Ik kreeg weer enorm zin om iets te gaan bakken! Vooral een lekker vers broodje. Dat lukte een tijdje niet door de pijn aan mijn handen. Na een rondje zoeken op internet vond ik een recepten van brood zonder te kneden. Dat klinkt goed! Eigenwijs als ik ben heb ik wel gelijk zelf een variant bedacht met spelt, rogge en zaden. Hij is iets platter geworden dan ik had gedacht (ik vergat gist eerst op te lossen en mengde alles gelijk) Het is een lekker broodje geworden met een zachte binnenkant. Heerlijk met een dikke laag roomboter, yum!

Ingrediënten speltbrood met zaden (hoeveelheden voor een klein broodje, een gewone broodvorm hoeveelheid x2 doen)

  • 150 gram speltmeel
  • 75 gram speltbloem
  • 25 gram roggemeel
  • 2,5 gram grijszeezout
  • 200 ml water (lauw)
  • 4 gram droge gist
  • Handje zaden (geweekt) Ik gebruikte chiazaad, zonnebloempitten en lijnzaad)

Recept speltbrood zonder te kneden

  • Doe speltmeel, speltbloem en roggemeel in een grote kom. Leg hierop het zout en gist. Giet lauw water over de gist en los de gist op (je kunt hier ook nog wat honing door mengen). Giet daarna de rest van het water bij het mengsel en meng met de hand of een pollepel het door elkaar.
  • Het deeg 12 tot 16 uur laten rijzen onder een doek.
  • Voeg (geweekte) zaden en pitten toe (ik gebruikte zonnebloempitten, chiazaden en gebroken lijnzaad) goed door het deeg mengen maar niet teveel kneden.
  • Het deeg in het deegblik storten.
  • Vervolgens 2 a 3 uur na laten rijzen in het bakblik met doek erover. In 45 minuten bakken op 200°C (heteluchtoven)
Share